En investering er når du sætter dine penge i noget, som du forventer vil give et afkast. Afkastet kan både komme over tid ved at beholde investeringen, eller det kan være penge investoren håber at kunne få hjem ved et fremtidigt salg.

Investeringer kan være en af mange ideer til at skabe passiv indkomst. Du kan både investere tid, men du kan også investere penge. Og selvom du investerer penge, så kræver det også lidt tid.

En investering kan være i mange ting, men her fokuserer jeg på investeringer i aktier og værdipapirer, crowdlending, metaller og kryptovaluta.


Discloure: Links markeret med asteriks (*) er reklamelinks. Hvis du bruger linket, tjener jeg kommision, og du får måske en bonus.


Hvad er en investering?

Der er mange måder at investere dine penge på. Når man laver en investering, så satser man på, at du bruger pengene på noget, der giver flere penge på den lange bane.

Men det er jo ikke sikkert, at markedet arter sig helt, som du havde håbet. Derfor skal du være opmærksom på, at investeringer kommer med en risiko. Der er nemlig ingen garantier, så du kan lave både gode og dårlige investeringer.

Investeringer og risiko - gode og dårlige investeringer

Jeg vil gerne bruge mine investeringer til at skabe passiv indkomst. Det er et redskab til, at min økonomi stille og roligt kan vokse. Men i investeringsverden er der ingen, der kan garantere, om markedet går den ene eller anden vej, selvom rigtig mange forsøger at gøre sig kloge på det.

Derfor er der også en betydelig risiko ved at sætte dine penge i investeringer. Du kan altså både tjene penge og tabe penge næsten uanset, hvad du investerer i.

Derfor kan investeringer også handle om timing. Du skal altså kunne tåle at tabe dine penge, eller også skal du have råd til at være tålmodig.

Gode investeringer er altså investeringer, der balancerer risikoen med det forventede afkast.

Hvad kan man investere i?

Du kan som sagt investere i alt, hvor du forventer at kunne tjene penge over tid. Du kan altså investere i alt fra antikke biler og designermøbler eller aktier og obligationer.

Uanset hvad du investerer i, så vil det tage lidt af din tid.

Aktier og værdipapirer

Aktier og værdipapirer er en meget populær måde at investere på. Hvis du har tilgængelig kapital, så kan du sætte dem i aktier og obligationer. Du kan enten investere i enkeltaktier eller investeringsforeninger og fonde, der dækker bestemte dele af markedet. Jeg sværger selv til at minimere min risiko ved at følge verdensmarkedet gennem passiv indeksfonde og ETF’er.

Du kan fx oprette sætte investeringerne på autopilot gennem en månedsopsparing hos Nordnet eller få et gratis investeringsforslag hos Nord Investments.

Læs mere om investering i aktier og værdipapirer.

Crowdlending

Crowdlending er en måde at investere i lån - enten til private eller til virksomheder. Du sætter dine penge ind, og så tjener du renter på at have udlånt dine penge. Selvom det virker ret sikkert, så har der været risiko. Der er heldigvis crowdlending-platforme i Danmark, hvor sikkerheden er lidt højere end de udenlandske platforme. Til gengæld er renterne også lidt lavere.

Læs mere om crowdlending og crowdfunding.

Kryptovaluta og Bitcoins

Kryptovaluta og Bitcoins er et meget omskifteligt marked. Personligt har jeg sat en lille smule penge i Bitcoins primært som en opsparing, og jeg køber Bitcoins efter Dollar-Cost-Average-metoden for stille og roligt at samle flere Bitcoins. Nogle anbefaler maksimalt at have omkring 2% af sin portefølje som Bitcoins.

Læs mere om kryptovaluta og Bitcoins.

Guld og metaller

Guld har fyldt en stor del af økonomien gennem historien. Det har fungeret som betalingsmiddel, og mange valutaer og også tidligere været bundet op på guld. Guld kan være en måde at sikre sin investeringsportefølje mod inflation..

Du kan læse mere om investering i guld her.

Ejendomsinvestering

Læs mere om, hvordan du kan investere i ejendomme gennem crowdlending eller hvordan man investerer i REIT.

Bæredygtige investeringer

Jeg vil allerhelst bruge mine penge på bæredygtige investeringer og impact-investeringer. En af de store udfordringer med gerne at ville lave en bæredygtig investering er at finde ud af, hvor på bæredygtighedstrappen du selv vil placere dig.

Jeg har skrevet mere om bæredygtige investeringer og grønne aktier.

Investeringsløsninger

Nord.Investments

Nord.Investments

Nord.Investments er en investeringsrobot, som ud fra din risikoprofil automatisk sætter dine investeringer op for et relativt lille beløb.

Få gratis investeringsprofil

The Many

The Many

The Many gør det let at lave ejendomsinvesteringer uden selv at skulle stå for administrationen og udlejningen af ejendommene. Du investere i ejendomme for helt ned til 5.000 DKK.

Få 250 DKK på The Many

Mintos

Mintos

Mintos er den største europæiske crowdlending-platform, hvor du får adgang til et meget diversificeret lånemarked og tjen mere end 9%+

Få Mintos

Indlæg om investeringer

Passiv investering: Guide til at komme i gang

12 minutters læsning

I passiv investering følger investoren aktiemarkedet i stedet for at forsøge at slå det. Den passive investeringsstrategi virker bedre for de fleste investor...

Aktiesparekonto: Komplet guide

5 minutters læsning

En aktiesparekonto er en investeringskonto, der gør det lettere for dig at komme i gang med at investere i aktier. Her er alt du skal vide om at investere på...

Start med hvorfor?

3 minutters læsning

Simon Sinek foreslår at man starter med at spørge Hvorfor? i stedet for at starte med Hvad? og Hvordan?

Adfærdspsykologi på aktiemarkedet

12 minutters læsning

Adfærdspsykologien betyder meget på aktiemarkedet - Hvad er priming, Illusion of Stock-Picking Skill, anchoring og loss aversion?

Hvordan kommer jeg ind i markedet?

13 minutters læsning

Du kan komme ind i aktiemarkedet på flere måder. Enten ved lump sum, dollar cost averaging eller ved buy the dips. Præmisserne for dine investeringer skal væ...

Passiv investering slår aktiv investering

5 minutters læsning

Jeg er passiv investor, fordi jeg ikke kan finde nogle gode argumenter for ikke at være det. William Sharpe leverer det filosofiske argument, og så er der ma...

Warren Buffett anbefaler en passiv indeksfond

4 minutters læsning

Warren Buffet er blevet ufattelig rig på at vælge aktier. Læs hans regler, men husk at han selv nu om dage anbefaler at følge et passivt indeks med lave omko...

Mine investeringer

Jeg bruger selv Nordnet til at opbygge min portefølje via deres kurtagefri månedsopsparing og aldersopsparingen.

Desuden bruger jeg SaxoInvestor til min aktiesparekonto og handel uden minimumskurtage.

Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.

Køb mig en kaffe Køb mig en kaffe


Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.