Jeg er blevet interesseret i Etoro, fordi man kan lave copy trading på platformen. I copy trading kopierer du andre tradere. Jeg har ambitioner om, at mine investeringer følger markedet for størstedelen af min portefølje. Men det er også tillokkende at kunne slå markedet. Jeg har ikke tid eller tålmodighed til at sidde og trade ofte. Derfor er det interessant at kunne følge andre tradere, der hele tiden forsøger at slå markedet og konstant skal gøre sig fortjent til at blive fulgt, fordi de kan levere et godt afkast.

Hvad er Etoro?

På Etoro kan man handle aktier (mange udenlandske aktier med zero commision), CFD’er, ETF’er, indekser, råvarer, valuta og kryptovaluta. Flere af aktiverne kan du købe kurtagefrit, fx en del udenlandske aktier, hvis du vil i gang med at øve dig lidt, så kan Etoro altså være en god platform at starte på. Du skal være opmærksom på, hvilke gebyrer, der ellers er forbundet med handlerne på Etoro, især hvis du gearer din investering. Hvis du ikke ved, hvad gearing er, så ville jeg ikke kaste mig ud i at handle selv, men blot følge nogle andre tradere.

Udbuddet af ETF’er og Indekser er ikke så stort på Etoro, og til det bruger jeg i stedet Nordnet.

Selvom du følger andre tradere, så bør du stadig holde øje med din konto. Du kan let stoppe med at følge en trader og finde en anden. Etoro er også en social platform, hvor folk deler deres tanker om at handle. Især de tradere man kan følge, gør sig fine overvejelser om markederne. Den generelle kvalitet af de indlæg, jeg har læst på Etoro, synes jeg er noget højere end på Nordnets Shareville.

Muligheder på Etoro

Lige nu bruger jeg udelukkende Etoro til copy trading, men der er også mange andre muligheder på Etoro.

  • Køb selv. Du kan selv købe aktier, ETF’er, investeringsfonde, råvarer, valutaer og kryptovalutaer. Større udenlandske aktier handles til såkaldt zero commission-aktiehandel. Der er således kun det såkaldte spread tilbage, som følger den børs, aktien er noteret på.
  • Copy trading. Du finder interessante folk og så sætter du mere eller mindre din investering på autopilot. Det kan formentlig betale sig at vælge et par forskellige copy tradere for at sprede din risiko lidt.
  • Copy Portfolios. Har kan du følge fx en portefølje af de mest succesfulde tradere på Etoro eller kryptovaluaer. Det kræver at du mindst har sat 5.000 US$ ind på din konto. Men så får du en diversificeret portefølje med relativt lave omkostninger.
  • Bliv copy investor. Du kan selv blive en af de investorer, man følger. Hvis du er godt til at investere, så kan du tjene en lille skilling på at blive en af dem, folk gerne vil følge.

Hvordan har jeg brugt copytrading på Etoro?

Det er rigtig let at oprette en konto på Etoro, så det vil jeg ikke gennemgå her. Jeg tilføjede gratis penge til min Revolut med mit kreditkort. Derefter brugte jeg (på en hverdag) mit Revolut-betalingskort til at tilføje penge til min Etoro, for så fik jeg gratis valutaveksling til US$ til interbank-raten.

Så fandt jeg nogle tradere, der dels var populære og tidligere har leveret gode resultater. Først investerede jeg 200 US$ i hver trader, men købene blev ikke foretaget som jeg havde forventet. I stedet satte jeg beløbene op til 500 US$ på hver trader, og så blev købene automatisk foretaget på min konto. Købene foregår stadig på din konto, så det er dig, der får profitten. Du betaler et lille gebyr til den trader, du følger.

Du kan se min profil på Etoro, hvor du kan se hvilke tradere, jeg har valgt at følge. Jeg har lige oprettet min profil, så man kan ikke helt regne med tallene endnu. Alle de tradere jeg har valgt har de seneste år haft positivt resultat (også i det lidt svære investeringsår 2018), så jeg glæder mig virkelig til at se, hvilken intern rente det kommer til at give mig at være copy trader. Jeg investerer stadig på lang sigt, så jeg er ikke bekymret for udsving.

Jeg er naturligvis klar over, at det er en risikobetonet investering at alde andre bestemme over sin portefølje. Men det gør man jo også i banken - og det er for mig i hvert fald mindre risikobetonet end, hvis jeg selv skulle gøre det, da jeg ikke bruger lige så meget tid på at sætte mig ind i markedet som copy traderne.

Jeg er dog lidt usikker på, hvad jeg skal sætte mit copy stop loss til. Lige nu har jeg brugt standardindstillingen på 60%. Det betyder, at hvis investorprofilen taber 40% af porteføljen, så bliver det hele automatisk solgt. Måske skal jeg sætte den endnu lavere, da det ikke er usædvanligt, at en portefølje i virkelig dårlige tider kan svinge med 40-45%. Tabet vil imidlertid være urealiseret - værdierne i porteføljen kan sagtens stige igen, når det er et bedre investeringsklima. Hvis copy stop loss bliver aktiveret, så realiserer man imidlertid tabet uden mulighed for at hente investeringen hjem igen.

Fordele ved Etoros copytrading og kurtagefrie handler

  • Du kan lave copy trading, hvor du ikke selv behøver at sidde og handle. Hvis du finder de rette tradere at kopiere, kan du være heldig at tjene penge også når markederne går nedad.
  • Større udenlandske aktier kan handles kurtagefrit (zero commision). Det er aktier fra New Yourk Stock Exchange, Nasdaq børsen, engelske aktier, tyske aktier, franske aktier, spanske aktier, schweiziske aktier og svenske aktier. Derudover store kinesiske aktier fra Hong Kong-børsen.
  • Platformen er let at bruge (men husk at sætte dig ind i hvad CDF’er er - og hvad det betyder at geare en investering, hvis du kaster dig ud i at handle selv).
  • Det er let og gratis at overføre penge ind på kontoen med Revolut.

Ulemper for Etoros copytrading?

Etoro har ry for at være en af de platforme med høje gebyrer eller spreads på deres handler. Selvom aktierne er kurtagefri, så tjener de pengene på andre mere eller mindre synlige gebyrer.

Jeg er ret opmærksom på, at der er et helt urimelig højt hævegebyr på Etoro, nemlig 25 US$. Men jeg handler som sagt på lang sigt og regner med at indtjeningen på platformen samlet vil være mange gange højere, så for mig er det ikke et problem. Men du bør nok ikke skyde penge ind i Etoro, hvis du snart vil hæve pengene igen.

Jeg overvejede egentlig også at bruge Etoro til kryptovaluta, men de opererer med ret høje spreads (forskellen mellem køb og salg). Et spread er i princippet et usynligt gebyr. Jeg havde ellers overvejet også at bruge Etoro til kryptovaluta, men tror jeg vil fastholde Coinbase, hvor man på deres PRO udgave handler med relativt lave gebyrer. Der er også spørgsmålet om, hvordan man får de købte coins ud i en wallet - og hvad det koster.

Skat på Etoro og copytrading 2021

Skat bliver ikke automatisk indberettet på Etoro, fordi det ikke er en dansk platform. Du skal altså lave lidt manuelt arbejde.

Jeg indberetter skatten sådan her.

Du skal finde din handelshistorik, hvor du kan se, hvad du har realiseret af gevinst eller tab på Etoro.

Du klikker ind på din Portefølje og og klikker på ur-ikonet. Derefter klikker du på tandhjulet i højre hjørne og vælger “Account Statement”.

Handler på Etoro copy trading og skat
Se dit kontoudtog på Etoro til brug for skat

Nu får du muligheden for at lave et kontoudtog af din Etoro konto, som du kan bruge til at finde værdierne til din årsopgørelse til Skat.

etoro copytrading og skat og årsopgørelse
Lav dit ‘account statement’ fra Etoro. Du kan selv vælge periode

Nu er du så klar til at læse din kontoopgørelse. Klik på Financial Summary.

etoro financial summary skat og årsopgørelse
‘Financial summary’ på Etoro

Financial Summary får du en oversigt over gevinst og tab fordelt på de forskellige typer af værdier, der er blevet handlet på din Etoro konto. Hvis tallet står i parentes på siden, så er det et tab. Ellers er det en gevinst.

Husk at beløbene er i USD, så de skal lige omregnes til dansk og sættes ind i de rigtige rubrikker på årsopgørelsen.

Ifølge invested.dk skal man med udenlandske aktier og investeringsbeviser i udenlandsk depot - som Etoro jo er - oplyse udbytte i de relevante rubrikker for “Udenlandske aktier og investeringsbeviser”. Du skal også huske at oplyse de land Etoro er hjemmehørende i. Jeg har angivet at Etoro er hjemmehørende på Cypern.

  • Gevinst og tab på børsnoterede udenlandske aktier og investeringsbeviser, skal oplyses i rubrik 454.
  • Den samlede formueværdi for aktier mv. ultimo året for det land, hvor brokeren er hjemmehørende, skal oplyses i rubrik 490 (Kursværdi af aktier i udenlandsk depot og investeringsforeningsbeviser i udlandet).

Hvordan betaler du skat af CFD’er på Etoro?

Indberetningsmæssigt betragtes alle syntetiske CFD - kontrakter som aktiebaserede uanset det underliggende aktiv.

Skat.dk

CFD’erne skal altså lægges til beløbet for aktier.

Hvordan betaler du skat af kryptovaluta på Etoro?

Hvis du på Etoro også har købt kryptovaluta er reglerne lidt indviklede. Skat skriver om det her. Jeg har brugt Skats måde at opgive kryptovaluta på, selvom de er købt på en international broker.

Hvordan indberetter jeg commisions (spread) på Etoro?

Jeg har indberettet kommisionerne fra Etoro som kapitalindkomst på samme måde, som jeg gør, når jeg indberetter skat fra crowdlending.

Husk at skat på Etoro er dit ansvar at få oplyst rigtigt til Skat. Jeg er ikke revisor, så det her er mit bedste bud på, hvordan du skal opgive skat fra Etoro baseret på de forskellige værdipapirtyper.

Min fremtid på Etoros copytrading og kurtagefri aktiehandel?

Jeg vil aktivt det næste års tid bruge Etoro til copy trading for at se, hvilken intern rente jeg kan skabe her. Jeg vil formentlig sætte lidt flere penge ind, men hvis dollarkursen falder meget på et tidspunkt, vil jeg nok gå endnu mere aktivt ind på platformen (som jo er i USD).

På et tidspunkt kunne det måske også være lidt interessant selv at prøve at trade lidt mere aktivt - og så er den kurtagefri handel med aktier interessant. Dog skal man lige være klar over, at man for aktier ikke altid køber det underliggende aktiv, men en CDF for aktien (det gælder fx ikke-amerikanske aktier). Hvis jeg vil trade mere aktivt, så bliver det altså bare som et lille hobbyprojekt med min mest risikovillige kapital.

Opret dig på Etoro

Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.

Køb mig en kaffe Køb mig en kaffe


Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.


Skriv en kommentar