Guld har fyldt en stor del af økonomien gennem historien, og det var også en lang årrække betalingsmiddel. Tidligere var vores valutaer også bundet op på guld, og på den måde undgik man inflation.

Fortalerne mener at guld er det bedste værn mod inflation og kan skærme mod faldende markeder, mens andre ikke længere mener, at det kan betale sig at investere i guld. Modstandernes argumenterer for, at du ikke bliver rigere af at have guld, da værdien er nogenlunde stabil, og at du derfor er bedre stillet ved at investere i andre aktivklasser som fx aktier og råvarer.

Hvorfor køber man i guld?

Er guld opsparing eller investering?

Opsparing er noget, der holder værdi over tid, mens investering er noget der genererer flere penge over tid. Det er meget populært at købe mønter eller guldbarrer som en opsparing. Det gør man ud fra den betragtning, at købekraften over tid gerne skulle bibeholdes.

Prisen på guld stabil

Prisen på guld er styret af efterspørgslen. Prisen har historisk hold sig rimelig stabil, men de seneste 30 år er der alligevel sket en del med prisen.

Guldprisen i 30 år fra Macrotrends.net justeret for inflation

Hvis du havde investeret i guld i 2011 på all time high, så ville du altså ikke kunne sælge til samme pris nu. (Det er derfor det er godt at købe ind efter dollar cost averaging).

Kan det overhovedet betale sig at investere i guld?

Guld bliver i højere grad brugt til at gardere sig mod inflation som en del af ens portefølje.

Ben Felix laver nogle fremragende videoer om investering, og han fortæller også om at investere i guld:

Sådan køber du guld

Hvis du gerne vil have guld som opsparing eller investering, er der forskellige måder at gøre det på.

  • Køb fysisk guld. Du køber en mønt eller en guldbar og har den liggende hjemme eller i en bankboks.
  • Køb hos en udbyder. Jeg har fx eksperimenteret med at købe hos BullionVault, hvor du kan købe guld, som de opbevarer for dig. Desværre viste det sig, at gebyrerne blev for høje for mig ift. det beløb, jeg var villig til at have på denne måde.
  • Køb en ETF. Du kan også købe en ETF, som er baseret på fysisk guld. Hvis du køber det som ETF som en del af din portefølje, skal du lægge mærke til, at der er forskellige typer af ETF’er. Jeg foretrækker ETF’er, der er bakket op af fysisk guld.

ETF’er der tracker guld

Der findes ETF’er, hvor der er fysisk guld bag ved dem. Når du køber ind i ETF’en ejer du altså en andel af deres guld. Kursen på ETF’en stiger og falder altså med guldprisen. (Du kan også finde ETF’er der investerer i branchen i stedet for fysisk guld). Jeg foretrækker at ETF’en er bakket op af fysisk guld, og jeg har fundet følgende interessante ETF’er på Nordnet, hvor de årlige omkostninger ikke er alt for høje:

Tick Værdipapir ÅOP Morningstar rating Bæredygtighed Forvaltning
VZLD WisdomTree Physical Gold (EUR) 0,39%     Passiv
GZUR WisdomTree Physical Swiss Gold (EUR) 0,19%     Passiv
4GLD Xetra Gold (EUR) 0%-0,30%1     Passiv

Når du er kunde i Nordnet er der ingen “custody” omkostninger ved 4GLD der bliver sendt videre til kunden (som det er i dag, vi tager forbehol for at det kan ændre sig med tiden). Derfor er det korrekt at RIY er 0,00% som det også står oplyst i faktaark til 4GLD.

Nordnet Support

Investering i guld gennem aktier

Du kan også investere i selskaber, der har guld som sit primære forretningsområde. På fx Nordnet eller SaxoInvestor kan du bare søge på “Gold”, og så får du en liste over aktieselskaber, der arbejder med guld. Når man investerer i enkeltaktier, skal du virkelig gøre dit hjemmearbejde først og sætte dig ind i selskabet. Et eksempel er Barrick Gold Corporation, som er et aktieselskab, der vil være de største inden for minedrift. Deres aktie stiger altså, når de overtager nye guldminer og driver dem godt, og kursen vil formentlig også stige, når guldkursen stiger. Men hvem ved hvad fremtiden bringer? Der er stor risiko ved enkeltaktier, for selskabet kan jo gå konkurs.

Køb og sælg guld i certifikater

Etoro kan du spekulere i guld gennem certifikater. Det ville jeg aldrig selv begive mig ud i, da jeg ikke tror på, at man kan forudsige markedet konsistent over tid. Du kan lynhurtigt tage mange penge på denne måde.

Er guld et godt værn mod inflation?

Guld har ikke noget indtjeningspotentiale over lang tid (derfor mange bruger det som opsparing og ikke investering). William Bernstein foreslår, at guld slet ikke er et godt værn mod inflation:

“Commodity producers, it turns out, have worked better. The cheapest solution is to hold an internationally diversified stock portfolio, so that rampant inflation in the U.S. can be offset by more stable returns from foreign stocks. A long-term, fixed rate mortgage tied to a house not purchased in a bubble will also offer an offset. Finally, there are inflation-protected bonds (TIPS) for those who want them.”

William Bernstein fra Forbes

Er guld noget for dig?

Du skal nøje vurdere, hvad dit formål med at købe guld er? Er det til opsparing eller investering - og er formålet at fastholde købekraften? Mange køber guld til deres samlede portefølje, da det aldrig vil falde 100% i værdi, mens andre ikke er glade for guld, da det ikke stiger i værdi.

Guld er en del af fx Harry Brownes Permanent Portfolio og Ray Dalios All-Weather Portfolio som Anthony Robbins har gjort populært gennem bogen Money - Master the Game.

Guld kan være en del af den balancerede portefølje, og den kan være med til at justere din risiko. Det er dog mere enkelt bare at bruge obligationer til at styre risikoen i porteføljen.

Money - Master the Game - 7 Simple Steps to Financial Freedom

Money - Master the Game - 7 Simple Steps to Financial Freedom

Tony Robbins, the multimillion-copy bestselling author of Awaken the Giant Within and Unlimited Power has created a 7-step blueprint for securing financial freedom. Based on extensive research and one-on-one interviews with more than 50 of the most legendary financial experts in the world - from Carl Icahn, to Warren Buffett, to Jack Bogle and Steve Forbes.

Læs mere

Fail-Safe Investing af Harry Browne

Fail-Safe Investing af Harry Browne

Harry Browne shows you what you need to know to make your savings and investments safe and profitable, no matter what the economy and the investment markets do. There are no secret trading systems here, no jargon to learn. Instead, Harry Browne teaches you in simple terms too.

Læs mere

Four Pillars of Investing: Lessons for Building a Winning Portfolio

Four Pillars of Investing: Lessons for Building a Winning Portfolio

With relatively little effort, you can design and assemble an investment portfolio that, because of its wide diversification and minimal expenses, will prove superior to the most professionally managed accounts. Great intelligence and good luck are not required. William Bernstein s commonsense approach to portfolio construction has served investors well during the past turbulent decade and it s what made The Four Pillars of Investing an instant classic when it was first published nearly a decade ago.

Læs mere

Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.

Køb mig en kaffe Køb mig en kaffe


Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.


  1. I Nordnets artikel Eksponer din portefølje mod guld står der 0% i ÅOP, men i en brochure fra Xetra Gold står der følgende: “The custody fees are currently at approximately 0.3 per cent p.a. (plus value-added tax), which are reported separately” fra Xetra Gold Brochure

Skriv en kommentar