Rebalancering af værdipapirporteføljen #8

7 minutters læsning

Her først i 2020 kigger jeg lidt på en rebalancering af mine porteføljer, bl.a. fordi jeg vil sørge for at jeg holder min strategi. Det skrev jeg også lidt om tidligere i ‘Simple Path to Wealth’.

Da det langt fra er sikkert at en løbende rebalancering vil ændre porteføljens resultat, så skal man altså tænke sig om. Min strategi er at lave så få handler som muligt, der får mig tættere på min foretrukne allokering.

Jeg synes mit samlede setup er blevet for indviklet, og vil gerne simplificere lidt. Bl.a. dropper jeg fokuseringen på udbytteaktier, fordi jeg synes det tager lidt for meget af min tankevirksomhed i øjeblikket, når de er i minus.

Formenlig er det med udfordringerne på aktiemarkedet et rigtig fint tidspunkt at lave en rebalancering på, hvilket jeg skriver lidt mere om under Danske Indeksfonde.

Det væsentligste for mig efter rebalanceringen er:

  • Simplicitet. Det skal være så enkelt som muligt.
  • Omkostninger. Lavere omkostninger betyder rigtig meget på sigt.

Danske indeksfonde (#1)

Jeg har hovedsageligt brugt SparInvests passive indeksfonde til at lave en portefølje.

Aktiemarkedets fald kan være en trædesten til at omlægge porteføljen lidt. Lige nu er jeg eksponeret mod SparInvests INDEX Globale Aktier Min. Risiko (SPIGLAMRIK) og SparInvests INDEX Emerging Markets (SPIEMIKL). Hvis jeg sælger Emerging Markets med et samlet tab, så kan det trækkes fra i udbytteafkastet. Så kan jeg i stedet købe SparInvests INDEX Globale Aktier (SPVIGAKL), som også indeholder emerging markets. Globale Aktier er et bredere verdensindeks, så jeg kun behøver en fond. Samtidig har jeg læst lidt mere om, hvad lav volatilitet i et indeks betyder. Du kan fx se følgende video:

For mig betyder bæredygtighed også noget. Jeg satser jeg primært på månedsopsparingen på SPIDJWKL i mine fremtidige investeringer i de danske investeringsfonde. Jeg ser frem til, at Nordnet kan udbyde fonde der er konkurrencedygtige i forhold til omkostninger med et endnu højere bæredygtighedsfokus.

Udbyttebetalende danske fonde

Ticker Værdipapir ÅOP
SPVIGAKL Sparinvest INDEX Globale Aktier KL 0,58%
SPIGLAMRIK Sparinvest INDEX Globale Akt Min Risiko KL 0,59%
SPVIBGKL Sparindex INDEX Bæredygtige Global KL 0,55%
SPIDJWKL Sparinvest INDEX DJSI World KL 0,59%
SPIEMIKL Sparinvest INDEX Emerging Markets KL 0,65%
SYIMSTAR Sydinvest Morningstar Global Markets Sustainability Leaders KL 0,61%
DKIGI Danske Invest Global Indeks KL 0,44%

Akkumulerende danske fonde

Jeg har følgende akkumulerende danske fonde under radaren. Alle bliver beskattet som aktieindkomst og fra 2020 er de akkumulerende fonde fra Storebrand realisationsbeskattet, selvom de er akkumulerende. STIIAM har fortsat attraktive årlige omkostninger, og den er god at bruge på værdipapirbeholdninger, hvor man ikke jævnligt kan tilføre ny kapital. Fx bruger jeg en af de akkumulerende fonde på min kapitalpension.

Ticker Værdipapir ÅOP
STIIAM Storebrand Indeks - Alle Markeder A5 0,39%
STIGEP Storebrand Global ESG Plus A5 0,47%
STIGM Storebrand Global Multifactor A5 0,83%
STIGS Storebrand Global Solutions A5 0,86%
DKIGIADKKH Danske Invest Global Indeks Akk KL 0,44%

Growth Portfolio (#2)

Den optimale allokering i denne portefølje er 25% hhv. aktier, obligationer, guld og REIT. Da jeg startede porteføljen fik jeg lavet den lidt skævt, fordi jeg ville prioritere guld og REIT højere end aktier og obligationer, fordi jeg er eksponeret til dem andre steder. Samtidig valgte jeg nogle enkeltstående REIT, som var backtestet og foreslået af Obivious Investor. Det gjorde jeg selvom det var lidt imod min strategi om at prioritere passive investeringsforeninger.

Porteføljen har foreløbigt ligget ret stabilt, men pga. den lidt lave aktieeksponering så er den endt med at ligge omkring eller lidt under de indekser, man kan sammenligne med.

Tidligere har ETF’er været beskattet som kapitalindkomst efter lagerprincippet, men nu bliver de godkendte ETF’er beskattet som aktieindkomst efter lagerprincippet. Derfor er det for mig lidt mere attraktivt at få ETF’er igen.

Jeg vil rebalancere porteføljen ved at reducere REIT en lille smule og skifte en del af investeringen ud med en ETF i stedet (også for at fjerne valutarisikoen ved at mine REIT er i USD). Samtidig vil jeg via månedsopsparingen hæve aktieeksponeringen lidt. For at hæve de hurtigt omsættelige og stabile obligationer, vil jeg tælle kontanter med i denne del af porteføljen.

REIT

I princippet vælger jeg mellem følgende ETF’er til REIT alt efter hvilket marked, jeg helst vil ramme:

Tick Værdipapir ÅOP Morningstar rating Bæredygtighed Forvaltning
SPYJ SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (EUR) 0,40% ★★★☆☆ ⚫⚫⚫⚫⚪ Passiv
H4ZL HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF (EUR) 0,40% ★★★☆☆ ⚫⚫⚫⚪⚪ Passiv
TRET VanEck Vectors™ Global Real Estate UCITS ETF (EUR) 0,25% ★★★☆☆ ⚫⚫⚫⚫⚪ Passiv
D5BK Xtrackers FTSE Developed Europe Real Estate UCITS ETF 1C (EUR) 0,33% ★★★☆☆ ⚫⚫⚫⚫⚪ Passiv
XREA Xtrackers FTSE Developed Europe ex UK Real Estate UCITS ETF 1C (EUR) 0,33% ★★★★☆ ⚫⚫⚫⚫⚪ Passiv
IQQP iShares European Property Yield UCITS ETF EUR (Dist) (EUR) 0,40% ★★★★☆ ⚫⚫⚫⚫⚪ Passiv

Guld

Jeg har kigget lidt på min guld ETF. Jeg har valgt VZLD, men hvis jeg skulle købe i dag, så ville jeg have valgt GZUR eller 4GLD, som begge har lavere omkostninger.

Tick Værdipapir ÅOP Morningstar rating Bæredygtighed Forvaltning
VZLD WisdomTree Physical Gold (EUR) 0,39%     Passiv
GZUR WisdomTree Physical Swiss Gold (EUR) 0,19%     Passiv
4GLD Xetra Gold (EUR) 0%-0,30%1     Passiv

Når du er kunde i Nordnet er der ingen “custody” omkostninger ved 4GLD der bliver sendt videre til kunden (som det er i dag, vi tager forbehol for at det kan ændre sig med tiden). Derfor er det korrekt at RIY er 0,00% som det også står oplyst i faktaark til 4GLD.

Nordnet Support

Aktier

I forhold til aktier og obligationer, så vil jeg først og fremmest tænke på omkostningerne. Da fondene fra BlackRock har lave omkostninger og samtidig er med i Nordnets månedsopsparing opprioriterer jeg dem. Jeg vil gerne være eksponeret mod verden, men vælger også at gøre eksponeringen mod det amerikanske aktiemarked stor, fordi omkostningerne på ETF’en er helt nede på 0,07%:

Tick Værdipapir ÅOP Morningstar rating Bæredygtighed Månedsopsparing
EUNL BlackRock iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) 0,20% ★★★★★ ⚫⚫⚫⚪⚪ *
SXR8 BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (EUR) 0,07% ★★★★★ ⚫⚫⚫⚪⚪ *
IS3N BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) (EUR) 0,18% ★★★☆☆ ⚫⚫⚪⚪⚪ *

Obligationer

Tick Værdipapir ÅOP Morningstar rating Bæredygtighed Månedsopsparing
EUNH BlackRock iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR (Dist) 0,09% ★★★★☆   *
D5BG Xtrackers II EUR Corporate Bond UCITS ETF 1C 0,16% ★★★☆☆   *

Udbytteaktier (#3)

Jeg vil udfase min udbytteaktiestrategi, fordi jeg bruger for meget tid på at tænke på den. Lige nu er den samlede portefølje i et lille plus, og jeg følger den tæt i forhold til et godt tidspunkt at sælge på.

Aldersopsparing hos Nordnet

Jeg har benyttet aldersopsparingen hos Nordnet til deres Superfonde for Danmark, Sverige og Norge. ÅOP er 0% og det koster ikke noget at handle dem.

Aktiesparekonto

aktiesparekontoen leger jeg hovedsageligt lidt med forskellige investeringer i mindre værdipapirer, da der ikke er nogen minimumskurtage og det samlede beløb er relativt lille på kontoen.

Kapitalpension

Lige nu har jeg DKIGIADKKH og SparNord-aktier. Næste gang SparNord-aktierne giver udbytte vil jeg formentlig udelukkende en akkumulerende fond.

Børneopsparing

Foreløbig bruger jeg en SPIGLAMRIK på børneopsparingsdepoterne. Det vil egentlig være smartere, hvis det var en akkumulerende fond med lavere omkostninger, så det vil jeg ændre næste gang jeg har mulighed for at investere penge på børneopsparingen.

Få en gratis investeringsplan hos Nord

The Simple Path to Wealth

The Simple Path to Wealth

This book grew out of a series of letters to my daughter concerning various things-mostly about money and investing-she was not yet quite ready to hear. Since money is the single most powerful tool we have for navigating this complex world we’ve created, understanding it is critical.

Læs mere

Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.

Køb mig en kaffe Køb mig en kaffe


Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.


  1. I Nordnets artikel Eksponer din portefølje mod guld står der 0% i ÅOP, men i en brochure fra Xetra Gold står der følgende: “The custody fees are currently at approximately 0.3 per cent p.a. (plus value-added tax), which are reported separately” fra Xetra Gold Brochure

Skriv en kommentar