Kryptovaluta et meget volatilt marked. Med min risikoprofil kommer kryptovaluta kun til at fylde en mindre del af min samlede portefølje, som jeg også tidligere har skrevet om i mit indlæg om Bitcoins.

Hvis du er nybegynder i denne verden, så anbefaler jeg, at du først læser vores begynderguide til kryptovaluta.

Hvordan sammensætter man en portefølje?

Der er virkelig skrevet meget om kryptovaluta, og hvad man skal gøre. Og man kan hurtigt blive revet med, men man kan også risikere rigtig store tab. Derfor er det godt at have en strategi. Jeg er blevet meget inspireret af 4 Types of Coins to Diversify Your Crypto Portfolio & Manage Risks.

Artiklen beskriver meget fint den risiko, der er ved at investere i kryptovaluta, og hvordan man kan klare investeringerne. Jeg bruger kryptovaluta som en opsparing, så planen er at købe lidt ind ad gangen efter dolloar cost average-tankegangen.

Jeg vil fordele investeringen i forskellige kategorier, som foreslået i artiklen.

The founding father: Bitcoin (BTC)

Bitcoin (BTC) var den første kryptovaluta. Der er 21 millioner Bitcoins, og der vil aldrig blive flere Bitcoins end det. Bitcoins er meget udbredte, let solgt, købt og handlet for alternative valutaer. Bitcoins er rigtig god til at opbevare værdi ligesom guld. Dog er kursen meget mere volatil, og mange investerer også i Bitcoins for at øge værdien af deres portefølje. Vær opmærksom på, at værdien også meget hurtigt kan dale, men det er udgangspunktet for alle kryptovalutaer.

Den mest populære coin er Ethereum (ETH). Det er den mest aktivt udviklede blockchain. Ethereum bliver ligesom Bitcoin brugt som en basisvaluta, da den er noget hurtigere end Bitcoin. Og desto flere projekter, der bygger på Ethereums blockchain, desto større vil efterspørgslen efter Ethereum være - og så vil prisen alt andet lige stige.

Passive Income Provider (25%)

Der er coins og tokens, der giver investorerne en passiv indkomst (lidt ligesom udbytteaktier), hvis man har en del af valutaen. Jeg er interesseret i følgende:

Stellar Lumens (XLM) har gode partnerskaber i IBM, Stripe, Deloitte og Shift, og på forsøgsbasis testes i øjeblikket om både Ripple og Lumens kan bruges som en bro-valuta til at lave transaktioner i den finansielle verden. Når XLM samtidig er sjette mest værdifulde kryptovaluta, synes jeg at mønten er spændende. Der er lidt kontroverser omkring XML. Hvis du har Lumens får du inflation payouts. Det kræver dog, at du er med i en inflation pool. Du skal sørge for at få dine Lumens ned i din egen wallet. Jeg bruger en inflation pool, der hedder lumenauts. Du kan se, hvordan du bliver medlem af lumenauts her.

NEO (NEO) er den første kinesiske kryptovaluta, der har fået global anerkendelse. NEO er decentraliseret og har en god stabilitet. Ved at eje og beholde (stalking) NEO, får man NEO gas. NEO gas bliver udbetalt automatisk, hvis mønterne forbliver på Binance exchange.

Tezos (XTZ) er lavet på Ethereum block chain. Tezos bygger ikke på mining, som også er kendt som proof of work. hvor vinderne af løsninger til matematiske problemer får lov til at tilføje den næste blok til block chain. I stedet bygger Tezos på et proof of stake-system, der bruger et vægtet lotterisystem. Desto flere enheder af en valuta, man holder, desto større sandsynlighed er der for, at man vinder lotteriet og får en finansiel præmie. For at deltage i denne baking-proces, skal man dog holde mindst $10.000 og selv køre et program. Hvis du bruger Trust Wallet, så kan du stake XTZ der og deltage i baking-processen. Det gør det meget enklere at være med og få udbytte af sine Tezos og altså en kontinuerlig indtjening (udbytte).

Hvis man bruger Uphold kan man gennem en ekstern app fra CredEarn (Cred er gået konkurs, så det var en dårlig ide at låne penge ud på den platform) tjene renter på sit indestående i fx Bitcoins eller Ethereum. For at få de højeste renter, skal man også eje Cred (LBA), som man kan købe via Uphold. Det er naturligvis en ret risikofyldt aktivitet.

Market Hedger: Stable Coins

Efterhånden er der kommet en del stable coins, som knytter sig til en valuta - og der er både fordele og ulemper. Der er flest, der knytter sig til US Dollars. Hver coin skal kunne sælges igen for fx 1 US dollar. Men flere af de stable coins, der er knyttet op på dollaren kan ikke købes, når man er fra Europa.

Jeg var først interesseret i Tether (USDT), som er den største, men de har haft lidt problemer med pengesporet. Så ville jeg have købt USD Coin (USDC) er udviklet af Coinbase og Circle. USDC er udviklet på Ethereum-blockchain, men den kan ikke købes i Europa.

Så blev jeg interesseret i MakerDAOs DAI (DAI), som er en ERC20 stable coin, hvor man kan veksle den til hvad der svarer til 1$ Ethereum. MakerDAO har endda dansk islæt. Mønten er desværre ikke så gammel endnu, og den har som de førnævnte ikke opbakning fra FIAT-penge på en bankbog. Til gengæld er det hele transperant i block chainen, hvilket ikke kan siges om især Tether. Men MakerDAOs DAI kan jeg heller ikke finde på hverken CoinBase, Kraken eller Binance.

Uphold har også lavet en stable coin, som knytter sig til EUR (UPEUR). Den kan også være interessant, hvis jeg vil holde noget kryptovaluta på den platform for at få renter ved at låne dem ud gennem CredCred er gået konkurs. Du skal virkelig passe på scams i krypto-verden. Desværre er der på Uphold et ret anseeligt hævegebyr, hvis jeg gerne vil have pengene ud fra platformen igen uanset om det er som krypto eller som FIAT. Dog er Ripple (XRP) gratis at overflytte. Internt på Uphold er der desværre et anseeligt vekselgebyr mellem de forskellige valutaer. Jeg glæder mig til for alvor at se, hvordan platformen virker for mig.

Andre mønter

Binance Coin (BNB) er en coin oprettet af verdens største exchange, og en markedsplads vil jo konstant tjene penge. Du kan bruge BNB til at betale gebyrer på Binance-platformen. Hvis man staker BNB får man nogle fordele på Binance-børsen.

Waves (WAVES) gør det muligt at lave sin egen kryptovaluta, og det kan bruges til fx loyalitetspoint og internt i virksomheder. Den nyligt skabte kryptovaluta kan så gemmes i platformens egen wallet. Alle coins er premined og benytter Proof-of-Stake-modellen.

Opbevaring af kryptovaluta og Bitcoins

Du skal have en Wallet, hvor du kan opbevare din kryptovaluta. Jeg har valgt at lave en diversificere portefølje, så jeg foretrækker en wallet, der kan håndtere flere kryptovalutaer samtidigt. Tidligere brugte jeg Breadwallet, men har fået øjnene op for Atomic Wallet, som jeg kan bruge på min smartphone.

Husk at hvis du ikke tænker dig om, hvordan du opbevarer din kryptovaluta, så kan du risikere at miste det hele, og det er allerbedst at have en hardware wallet.

Check AtomicWallet.io - the first Wallet with Atomic Swap DEX. Install the app, sign-up for airdrop with promo code Z7DSZ and get extra 5 AWC tokens!

Køb en hardware wallet hos Ledger

Hvordan køber jeg min kryptovaluta?

Jeg har fundet det billigste transaktionsgebyr ved at handle direkte på Coinify.dk, hvor transaktionsgebyret ved bankoverførsler kommer helt ned på 0,75%, mens det ved overførsel via betalingskort ligger på 3,75%. Coinbase og Binance ligger transaktionsgebyret på omkring 3,75%.

På Coinify er der ikke mange valutaer at vælge mellem, men der kan jeg købe Bitcoins (BTC), Ethereum (ETH) og Stellar Lumens (XLM) som alle er en del af min valgte krypto-portefølje. Desuden kan jeg købe Bitcoin SV (BSV) og Bitcoin Cash (BCH). Derfor køber jeg en af de kryptovalutaer på Coinify.dk, og så køber bruger jeg dem på Binance, som har et meget større udbud af kryptovalutaer og i øjeblikket er verdens største kryptobørs. Derved er transaktionsgebyret slet ikke så stort.

Køb Bitcoins på Coinbase og få op til 66DKK bitcoins

Køb kryptovaluta hos Binance

Hvordan tracker jeg min kryptovaluta?

For at holde lidt styr på, hvilke priser jeg køber kryptovaluta til, så bruger jeg CoinTracking.info. På den måde kan jeg holde øje med, hvad jeg gennemsnitligt køber valutaen til - og på den måde kan jeg sørge for, at jeg ikke sælger dem igen med tab. Som sagt så køber jeg ind som opsparing, så mine planer er ikke umiddelbart at sælge min kryptovaluta igen. Ved at holde lidt styr på indkøbene har jeg imidlertid et mere informeret udgangspunkt.

Hvis du skriver dig op til PRO-udgaven af CoinTracking.info (få 10% rabat med dette link), kan du få automatisk import. Jeg køber og sælger ikke så meget, så jeg har bare valgt at bruge den gratis udgave og manuelt indskrive mine handler.

Se mit krypto-portefølje på CoinTracking.info

Investering eller opsparing i kryptovaluta

Jeg køber hovedsageligt kryptovaluta for at lave en opsparing. Husk, at det eneste du kan styre er hvornår du går ind i markedet, og hvornår du går ud af det. Entusiaster mener, at markedet over tid vil gå op, men det er der absolut ingen garanterier for. Det kan også kollapse helt. Brug din sunde fornuft i markedet.

Mining af bitcoins

For sjov miner jeg også lidt kryptovaluta via Minergate. Her kan man installere et program på sin computer, som så går i gang med at mine forskellige valutaer. Med Smart Mining vælger programmet selv, hvilken valuta, der bedst kan betale sig. Jeg har brugt en hel dag på at mine Monero (XMR), og jeg er nået til 0,0007904 XMR, hvilket svarer til 0,05052 USD. Det kan altså ikke betale sig i strøm, hvis ikke computeren alligevel skulle køre.

Monero (XMR) fokuserer på absolut privatliv. Hvis du køber noget med Monero online, så er det umuligt at tracke transaktionen. Jeg vil tro, at det på sigt vil gøre Monero til en virkelig populær mønt i kryptoverden.

Bliv kryptominer på Minergate

Køb Bitcoins på Coinbase og få op til 66DKK bitcoins

Hvad så herfra?

Jeg er gået i gang med at opbygge min portefølje i kryptovaluta. Jeg køber op stille og roligt og inden sommer skulle jeg gerne have en fornuftig portefølje.

Valuta Børs Opbevaring Kommentar
Bitcoin (BTC) Coinify AtomicWallet og Uphold Uphold giver renter
Ethereum (ETH) Coinify AtomicWallet og Uphold Uphold giver renter
Stellar Lumens (XLM) Coinify AtomicWallet Er med i en pool
NEO (NEO) Binance Binance Ex Auto NEO gas på B.
Tezos (XTZ) Kraken TrustWallet Auto dividend på TW
UPEUR Uphold Uphold Stable coin på Uphold
Binance Coin (BNB) Binance Binance Ex Giver fordele i gebyrer
Cred (LBA) Uphold Uphold For at få maksimale renter

Hvis du vil støtte sitet kan du sende lidt bitcoins til 1BHeMpS8FUCZ6Pc39pk8Mim8jEiFdw6vz7 eller du kan oprette en konto på Coinbase og få for 10$ Bitcoins eller gå i gang med at mine lidt coins på Minergate. Uanset hvad du gør, så tænk dig om.

Coinbase

Coinbase

Coinbase har et rigtig godt Earn-program, hvor jeg flere gange har lært meget om forskellige krypotvalutaer. Du får op til 66 DKK Bitcoins ved at købe på Coinbase med mit link.

Kraken

Kraken

Jeg køber kryptovaluta og bitcoins på Kraken, som er den billigeste kryptobørs, jeg har kunnet finde. Den er ret let at bruge.

Ledger

Ledger

Ledger er en hardware wallet til dine kryptovalutaer. Det er helt nødvendigt, hvis du tager sikkerheden seriøst.

Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.

Køb mig en kaffe Køb mig en kaffe


Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.


Skriv en kommentar