Kirkeskatten er en frivillig skat i Danmark. Du er automatisk medlem af Folkekirken, hvis du er blevet døbt. Men når du er 18 år, kan du også melde dig ud og derved spare kirkeskat.

Hvis du melder dig ud af Folkekirken, så vil du spare kirkeskatten. Du kan i stedet bruge pengene på at skabe passiv indkomst, fx gennem investeringer.

I dette indlæg kigger jeg lidt på følgende spørgsmål:

 • Hvilken besparelse får du på en udmeldelse af Folkekirken?
 • Hvordan kan du afmelde dig kirkeskat gratis?
 • Hvor kan jeg se om jeg betaler kirkeskat?
 • Hvordan laver jeg gratis en udmelding af Folkekirken?
 • Hvor meget betaler man i kirkeskat?

Lad os dykke lidt ned i, hvordan du kan spare penge på kirkeskatten ved at melde dig ud af Folkekirken.

Hvor meget betaler jeg i kirkeskat?

Landsgennemsnittet i Danmark er, at du betaler 0,88% af din indkomst i kirkeskat. Det dækker over et spænd fra 0,43% i Gentofte og helt op til 1,3% på Læsø og Samsø. Hvis du melder dig ud af Folkekirken, bliver kirkeskatten automatisk justeret.

Kirkeministeriet skriver, at:

Kirkeskatten beregnes ud fra det enkelte folkekirkemedlems skattepligtige indkomst og opkræves sammen med skatten til stat og kommune.

Kirkeministeriet

Hvordan ser jeg om jeg betaler kirkeskat?

Hvis du gerne vil se, om du betaler kirkeskat, så skal du altså kigge på din selvangivelse. Hvis ud logger ind på på din forskudsopgørelse på Skat, så kan du relativt let finde ud af, hvor meget du betaler i kirkeskat.

forskudsopgørelse og kirkeskat
Log først ind og find derefter din forskudsopgørelse

Dernæst skal du generere åbne din forskudsopgørelse.

procent betaler kirkeskat
I øverste højre hjørne af din forskudsopgørelse kan du se, hvilken procentdel du betaler i kirkeskat, fordi du er medlem af Folkekirken

Når du ved hvor meget du betaler i kirkeskat, så kan du også regne på, hvad du kan spare på at melde dig ud af Folkekirken og derved afmelde kirkeskat.

Hvor meget kan jeg spare på at melde mig ud af Folkekirken?

Gennemsnitligt betaler en dansker gennem sit liv 133.000 kroner i kirkeskat ifølge hjemmesiden Afmeldkirkeskat.

Du kan gå ind på Afmeldkirkeskat eller kirkeskatberegner.dk og se, hvor meget du betaler i Kirkeskat i din kommune, og du kan taste din månedsløn ind og derefter beregne hvad din besparelse bliver i alt over en årrække.

Jeg har prøvet begge beregnerne. Lad os se om de er nogenlunde enige.

spar udmeldelse af folkekirken på kirkeskat
Afmeldkirkeskat.dk fortæller at jeg kan spare mere end 4.366 kroner om måneden med min månedsløn, som er omkring 41.000 før skat ved en udmeldelse af Folkekirken. (Jeg har delt den samlede besparelse med 40 år for at kunne sammenligne med kirkeskatberegner.dk)

Lad os prøve samme regnestykke i kirkeskatberegner.dk.

spar udmeldelse af folkekirken på kirkeskat
kirkeskatberegner.dk fortæller at jeg kan spare mere end 3.952 kroner om året med min månedsløn, som er omkring 41.000 før skat ved en udmeldelse af Folkekirken

Jeg kunne ikke få afmeldkirkskat.dk til at stå på nøjagtigt 41.000 i månedsløn ligesom kirkeskatberegner.dk, men det er lidt mærkeligt, at der er forskel på de to beregninger. Men samlet kan jeg altså spare omkring 4.000 kroner årligt på at melde mig ud af Folkekirken.

Tjek hvad du kan spare på Afmeldkirkeskat

Brug pengene på at gøre noget godt

Du kan i stedet bruge pengene til at omlægge til bæredygtig varme, plante skov, hjælpe hjemløse eller bygge skoler i Afrika.

Jeg låner selv penge ud gennem crowdlending til Lendahand og Trine. Det er risikabelt udlån, men hvis det lykkes så støtter min sparede kirkeskat altså udviklingen i tredjeverdens lande. Det har jeg det ret godt med!

Hvad er konsekvenserne af at forlade Folkekirken?

Hvis du melder dig ud af Folkekirken, så mister du en række rettigheder.

 • Du kan ikke blive viet i kirken (med mindre din livsledsager er medlem af Folkekirken).
 • Du kan ikke få en kirkelig ceremoni i forbindelse med din begravelse. Du kan stadig blive begravet på den lokale kirkegård, men det foregår fra kapellet og uden præst. Prisen for en begravelse er ofte højere for folk, der ikke er medlem af Folkekirken. Du kan spørge hos din lokale kirke.
 • Du kan ikke stemme til menighedsrådsvalget og heller ikke have samtaler med din lokale præst.

Derimod kan du stadig bruge kirken.

 • Du må gerne komme i kirken.
 • Dine børn kan godt blive døbt (og så bliver de altså meldt ind i Folkekirken.

Du kan læse mere om konsekvenserne på bloggen på Afmeldkirkeskat.

Hvordan melder jeg mig ud af Folkekirken?

Du kan melde dig ud af Folkekirkenforskellige måder.

Jeg undersøgte forskellige elektroniske muligheder for at melde mig ud af Folkekirken, og her er dem jeg fandt:

 • Skriv en e-mail til kirkekontoret. Skriv en e-mail til dit lokale Kirkekontor med de nødvendige oplysninger.
 • Ateistisk Selskabs udmeldelse af Folkekirken. Her kan du gratis melde dig ud af Folkekirken. Du taster dit CPR-nummer ind i deres formular, og der sendes en e-mail til kirkekontoret i dit sogn. Ateistisk Selskab tager forbehold for, at dine private data muligvis ikke afleveres sikkert, da sognene ikke er i stand til at modtage e-mails sikkert.
 • Afmeldkirkeskat. Her bruger du dit NemID, så det er i teorien mere sikkert end formularen fra Ateistisk Selskab. Du betaler til gengæld også 189 kroner for servicen. Deres giver dig til gengæld en fin udregning over konsekvenserne.

Jeg anbefaler klart, at du vælger en af de første to måder at melde dig ud af Folkekirken på, da de er gratis.

Jeg skrev selv en e-mail med mit fulde navn, min fødeby og min fødselsdato. Kirkekontoret svarede tilbage allerede næste dag med en liste over konsekvenserne, og spurgte om jeg var sikker på, at jeg ville melde mig ud af Folkekiren?

Jeg bekræftede, og så var jeg udmeldt af Folkekirken. Det kan være, at processen er anderledes i dit sogn.

Slip for kirkeskatten for 189 kroner


Hvordan kan jeg ellers spare penge?

Vi har skrevet en del andre indlæg om at spare penge i hverdagen. Hvis du gerne vil være finansiel uafhængig, så er det meget vigtigt, at du tænker over, hvad du bruger dine penge på. Ikke bare for at spare, men også for at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig.

Spar penge på mobilabonnementet

3 minutters læsning

Har du tjekket om dit mobilabonnement er det billigste for nylig. Der er mange penge at spare ved at kigge på dine behov og det produkt du vælger.

Brug Airbnb og spar penge på at rejse

4 minutters læsning

Airbnb åbner markedet for at få overnatning på kortere og længere ferier - og det er ofte det første sted, jeg kigger efter overnatning, uanset om jeg skal a...


Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.

Køb mig en kaffe Køb mig en kaffe


Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.


Skriv en kommentar