Agrikaab

Opdateret: Jun 14, 2019

Første investeringsdato: 14. juni 2019
Totalt indskud: 1.010 USD
Totalt trukket ud: 0 USD

Agrikaab (tidligere Ari.farm) investerer i landbrug i Østafrika, og firmaet fortæller selv, at det er en investering i Afrikas fødevaresikkerhed. Agrikaab blev grundlagt af den tidligere nomade Mohamed Jimale i 2016, da Somalia blev ramt af en forfærdelig tørke, som påvirkede livet for mange nomader i Somalia. Agrikaab gør det muligt at investere i landbruget i Somalia og skabe job til nomaderne.

Agrikaab er for mig en klogere form for udviklingshjælp inspireret af denne TED-talk, men igennem Agrikaab er det også en meget risikofyldt investering.

“Our mission is to create new generation of farmers, contribute to the food security of the region and create jobs.” - Agrikaab

Hos Agrikaab kan du investere i kameler, drivhuse og regnvandsopsamling. Jeg opfatter investeringerne som risikofyldte, men de skaber arbejde og giver mad på bordet. Og hvis alt går efter planen, så får jeg et lille afkast - og uanset hvad afkastet ender med at blive, så har investeringen forhåbentlig skabt merværdi i samfundet.

Investering

Kameler

Du køber en kamel for 12 måneders laktationsperiode (hvor den giver mælk). Du får 8% udbytte kvartalsvis for den mælk kamelen producerer. Agrikaab køber kamelen tilbage for den samme pris, som du gav for kamelen.

Vandopsamling

Du investerer i en vandomsamlingsområde. Du får 0,6 US$ pr 1000 liter vand opsamlingsområdet får opsamlet udbetalt pr. halve år. Når du når op på 60% Return on Investment, så slutter aftalen. Det tager formentlig mellem 3,5 til 4 år.

Drivhuse

Du investerer i en andel af et drivhus. Agrikaab driver drivhuset og sælger de producerede. Du får afkast af det solgte indtil du når 30% ROI, hvilket formentlig tager omkring 18 måneder.

Afkast

Der er ikke så meget data endnu, og jeg er lige gået ind i investeringen, men jeg vil opdatere når jeg får mere data.

Ulemper og risici

  • Agrikaab er et landbrugsfirma og derfor ikke strengt reguleret, som hvis de havde været en finansiel institution
  • Risiko for kriminalitet og uroligheder i områderne
  • Tørke - fx får man ingen betaling fra regnvandsopsamlingen, hvis ikke der opsamles noget vand. Men forhåbentlig er opsamlingen af vand med til at forbindre tørkeperioderne.
  • Agrikaab har kun en bedømmelse på Trustpilot (15. juni 2019), og firmaet har ikke bekræftet deres Trustpilot-side. Bedømmelsen roser til gengæld kundeservicen.

Brug din sunde fornuft

Mohamed Jimales risikerer at mangle over 700.000 kr af investorenes penge, fordi de blev nødt til at lukke en gedefarm. Stifteren, Mohamed Jimale, beklager at han ikke fik oplyst sine kunder ordentligt om risikoen, men vil forsøge at betale tilbage. Men hvor skal de penge komme fra? Bliver de penge så taget ud af andre investeringer i Agrikaab?

“We have never used funds from one farm to invest in another,” noted Agrikaab. - Digest Africa

Crowdlending indebærer altid en risiko, men crowdlending i Afrika indebærer for alvor en risiko.

Hvis du stadig tør investere, så kan du høre Mohamed Jimale fortælle lidt om, hvorfor han oprettede Ari Farm (som var forløberen til Agrikaab).

Juni 2019

Jeg kunne ikke få lov til at bruge mit Revolut-betalingskort til at overføre penge til Agrikaab, så jeg lavede i stedet en bankoverførsel fra Revolut*. I Revolut skulle jeg angive formålet med overførslen og hele adressen til modtageren. På Agrikaabs* hjemmeside stod ikke postnummeret, så jeg skrev til deres kundservice, som svarede inden for en time med den fulde adresse.

Investering og værdi af investering

Månedlig indkomst

XIRR

Transaktioner

Tilmeld dig Agrikaab*

Skriv en kommentar