Kom i gang med crowdlending

7 minutters læsning

Det bliver mere og mere populært at investere i udlån af penge til private og virksomheder. Og der er efterhånden rigtig mange gode platform, hvor du kan komme i gang. Afkastet på platformene slår ofte aktier og kan også være tocifret, så det kan være en attraktiv måde at investere sine penge på.

Jeg overvejer stadig, hvor meget crowdlending skal være af min samlede portefølje, men jeg har efterhånden investeret i mere end 10 forskellige platforme med hver deres fordele og ulemper.

Crowdlending is the practice of lending money to individuals or businesses through online services that match lenders with borrowers.

- Wikipedia

Det er ikke længere kun bankerne, der låner penge ud. Det er der også mange andre platforme, der gør, og du kan være med til at låne de penge ud.

Hvordan kom jeg ind i crowdlending?

Jeg kom tilfældigt ind i crowdlending, da min arbejdsplads oprettede et lån på danske Flexfunding. Jeg ville gerne være med til at realisere målet, så jeg oprettede en konto og begyndte at vælge lån ud, jeg kunne investere i. Hovedparten investerede jeg dog i starten i min arbejdsplads’ lån.

Men efter at have gennemgået min økonomi lidt nærmere, så har jeg besluttet mig for, at crowdlending skal fylde noget i min samlede portefølje.

Mine første fejl

Jeg oprettede mig lynhurtigt på en række forskellige platforme, som jeg havde hørt godt om. Jeg skød fx større beløb ind i Mintos* og FastInvest*. Jeg havde ikke helt overvejet min nøjagtige strategi endnu, og jeg kan godt være lidt utålmodig.

 • Vælg den rigtige valuta. Jeg fik derfor overført et stort beløb til Mintos i DKK, men der er ikke særlig mange forskellige låneudbydere, så lige nu er jeg ved at få pengene konverteret over til EUR, hvor der er mange flere låneudbydere.

 • Valgte lån uden buy back. På Mintos fik jeg ikke lige kigget helt rigtig på kriterierne for de udbydere, jeg klikkede af, da jeg satte deres auto invest op. Det betyder, at jeg ikke fjernede fluebenet i lån uden buy back. Mintos’ auto invest er ret hurtig, så min portefølje endte også med lån uden buy back. Jeg er nu fortrøstningsfuld og håber på, at folk får betalt.

 • Utålmodighed med auto-investoren. De større beløb over på FastInvest havde jeg egentlig tænkt skulle investeres af auto invest. Den fungerede dog lidt langsommere på FastInvest end på Mintos, så jeg begyndte selv at købe nogle lån, hvilket i sig selv jo ikke er en dårlig ide, da jeg fik kigget lidt på renterne, løbetiden og blev lidt klogere på platformen. Men jeg blev for utålmodig og satte beløbene på de enkelte beløb højere end, hvad min strategi egentlig siger at jeg skal.

Kom i gang med crowdlending på Mintos*

Min strategi på crowdlending markedet

Jeg kan godt lide at have en strategi. Det gør det også lettere at tage beslutninger uden følelser undervejs. Jeg holder mig til følgende.

 • Størrelsen på platformen. Den største risiko i crowdlending er at platformen lukker. Derfor betyder størrelsen af platformen en del for mit valg.
 • Buy back på de låneandele jeg køber.
 • Mulighed for diversificering. Platformen er for mig mere attraktiv, hvis jeg på platformen kan investere i låne i flere lande, på flere lånetyper og med forskellige låneudbydere.
 • Likviditet. Hvor hurtigt vil jeg kunne få mine penge ud, hvis afkastene på platformen begynder at gå den forkerte vej. Er der fx et sekundært marked, hvor jeg kan sælge låneandelene igen?
 • Fornuftige afkast. Afkastene fra platformen skal være fornuftige og slå mindre risikofyldte investeringer.

Hvilke platforme kan være gode at starte på?

Følgende platforme er svære at komme uden om, når man kigger på ovenstående strategi.

 • Mintos Det er den største i Europa. Der er mulighed for stor divercificering, hvis du investerer i Euro, og deres sekundære marked fungerer rigtig godt, hvor du bl.a. Også kan bruge auto invest.
 • Bondora Go&Grow. Med deres Go&Grow-koncept har du til en pæn rente på 6,75% høj likviditet, hvor du ret hurtigt kan få pengene ud igen.
 • Grupeer. Hos Grupeer kan du både investere i lån, men du kan også investere i ejendomsudvikling, som gør platformen relativt alsidig.

Jeg har oprettet profiler på en del platforme efterhånden, og jeg deler mine erfaringer med de forskellige platforme løbende.

Der er også nogle danske platforme, fx Flexfunding. De giver ikke helt samme mulighed for divercificering og høje afkast endnu.

Skat af crowdlending

Du bliver beskattet af renterne, du tjener på crowdlending. Du skal være opmærksom på, hvordan de skal indberettes til Skat - især hvis platformene er udenlandske. Indtægterne bliver altså beskattet som kapitalindkomst. Hvor høj procenten er på kapitalindkomst afhænger af din øvrige økonomi.

Du kan også fratrække tab, men vær opmærksom på, at der er en bagatelgrænse og krav til dokumentation.

Hvad med fremtiden?

Jeg vil primært forsøge at holde hvert enkelt lån på et mindre beløb, men til gengæld have mange lån for at mindske risikoen. Men over tid bliver det også vigtigt for mig, hvor automatisk setuppet kan være.

Jeg skal have kigget alle platformene efter ift. auto invest, og hvordan jeg gerne vil stille det op - ligesom jeg skal have fundet ud af, hvor stor min samlede crowdlending portefølje skal være. Endelig er det også interessant at kigge på, om jeg på de forskellige platform skal operere med lidt forskellige strategier.

Kom i gang med crowdlending

Mintos](/go/mintos/){: .btn .btn–large .btn–success} eller [Grupeer eller PeerBerry](/go/peerberry/){: .btn .btn–large .btn–success} eller [FastInvest

Disclaimer

iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Affiliate og referral links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet, og jeg kan stå inde for de services, jeg fremhæver.

Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.

Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet via Brave, BuyMeACoffee, Flattr eller send nogle Bitcoins til 194i4JuRpDzFhSbBc665y8VajpYmUKkdTX

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Lige nu er jeg ved at gøre mig erfaringer med en masse forskellige platforme:


Better Globe

Med Better Globe investerer du i træer i Afrika. Spørgsmålet er om det er et Ponzi scheme

BitOfProperty

BitOfProperty opererer primært i Estland. Platformen giver dig mulighed for at investere i ejendom og få husleje for udlejningen.

Bondora

Bondora

På Bondora kan du enten investere i lån med forskellig risiko, løbetid og rente, eller du kan investere til en fast rente på omkring 6,75% i en pulje af lån,...

Bulkestate

Hos Bulkestate investere i udviklingslån til boligprojekter.

Crowdestate

Crowdestate

Crowdestate opererer primært i Estland og Letland. Platformen giver dig mulighed for at investere i udviklingsprojekter med ejendomme uden selv at skulle køb...

Crowdestor

Crowdestor

Crowdestor er en peer-to-peer crowd lending platform baseret i Letland.

Envestio

Envestio

Envestio er registreret i Estland og låner ud til investeringsprojekter for virksomheder, og er startet med nogle ret gode procenter på deres investeringer.

Estate Guru

Estate Guru

Hos Estate Guru investerer du ejendomme i med hovedsæde i Estland.

EvoEstate

EvoEstate er en litauisk platform. Den skiller sig ud ved, at den udbyder ejendomme fra andre crowdlending platforme, der fokuserer på ejendomme. Så det er e...

Fast Invest

Fast Invest

Hos FastInvest investerer du i forbrugslån - og de kortsigtede lån kan give op til 14% årligt.

Funderbeam

Funderbeam

Hos Funderbeam investerer du i startups. Platformen er baseret på blockchain-teknologien.

Grupeer

Grupeer

Grupeer er virkelig lovende, hvor du kan investere i lån, udviklingsprojekter og snart kvadratmeter på ejendomsmarkedet.

Housers

Housers

Housers giver dig mulighed for at investere både i ejendom, men også ejendomsudviklingsprojekter. Housers opererer i Spanien, Italien og Portugal.

Iuvo

Iuvo

Iuvo giver gode renter og hører til i Estland

Kameo

Kameo

Kameo er en nordisk crowdfunding platform, hvor du kan investere i udviklingsprojekter for virksomheder i Danmark, Norge og Sverige.

Kuflink

Kuflink

Hos Kuflink investerer du ejendomme i Storbritanien.

Lenndy

Lenndy

Crowdlending firma fra Estland - som virker meget som Mintos

Mintos

Mintos

Mintos er Europas største crowd lending platformen Mintos, som er en markedsplads for rigtig mange låneudbydere.

PeerBerry

PeerBerry

PeerBerry er fra november 2017 og tilbyder kortsigtede lånetyper med omkring 12% i årligt afkast og buy back garanti. Lån i bl.a. Polen, Kazakstan, Ukraine o...

Property Partner

Property Partner

På Property Partner investerer du i ejendomme i England ved at købe aktier i selskaberne og modtage udbytte (husleje) hver måned.

ReInvest24

ReInvest24

ReInvest24 er en crowdfunding platform for ejendomsinvesteringer hvor du kan investere i ejendomme i Estland.

Robocash

Robocash

RoboCash tilbyder kortsigtede lånetyper særligt i Euroasien og Asien - og de giver omkring 12% i årligt afkast og har buy back garanti. Funderet i Letland.

Trine

Trine

Trine har et særligt bæredygtigt sigte med cleantech / clean energy og investerer i Afrika.

FlexFunding

FlexFunding

Flexfunding er den største danske crowdlending platform, og den platform jeg startede på.


Skriv en kommentar